Güler yüzü, samimiyeti, sakinliği, hızlı ve sorun çözen yönleriyle Afyonkarahisar’da “Devlet Ana” olarak hitap edilen Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, 18 Mayıs 2022’de başlayan Afyonkarahisar Valiliği görevinde dolu dolu bir yılı geride bıraktı.

11 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan 2022/209 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Afyonkarahisar Valisi olarak atanan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, 18 Mayıs 2022 tarihinde görevine başladı.

Afyonkarahisar’da göreve başladığı ilk günden bu yana eğitimden kültür, tanıtıma tarımdan sanayiye spordan sanata kadınlardan çocuklara kadar şehrin her noktasında çalışma yapan Vali Yiğitbaşı, birçok alanda önemli projelere imza attı. İşte o projelerden en çok öne çıkanları;

Mutluluk Kervanı Projesi

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın bizzat kendi projesi olan ve özellikle kırsal alanda eğitim gören öğrencilerimize ulaşmayı hedefleyen Mutluluk Kervanı Projesi, Afyonkarahisar’ın belde ve köylerinde yaşayan 4-12 yaş çocukların kültür, sanat, sağlık, spor ve sosyal hizmetlere erişimini artırmak, çocukların yaratıcı becerilerini ortaya çıkarmak ve onların gülümsemesine katkı sağlayabilmek amacıyla hayata geçirildi. Proje kapsamında çocuklar, Robotik Kodlama, Ahşap Atölyesi, sportif etkinlikler, Diş ve Göz Sağlığı Taraması, Trafik Eğitimi, Değerler Eğitimi, kurumların tanıtımı gibi çeşitli konularda bilgilendirilirken, aynı zamanda eğlenceli bir gün geçirdi. Projeyle bugüne kadar köy ve beldelerde toplam 4 bin 327 çocuğa ulaşıldı. 740 çocuğun ilgi ve yetenekleri sahadaki uzman ekipler tarafından tespit edildi. Ayrıca 740 çocuğun ebeveynleri ile doğrudan veli görüşmesi yapıldı. İlgi ve yeteneklerine göre 84 çocuğa takviye kurslar açıldı. 142 çocuk sağlık kuruluşlarına yönlendirilerek diş ve obezite tedavilerine başlandı.6 farklı destek odası açılırken, 22 çocuğun RAM tarafından tanılanması yapıldı. Yetenekleri doğrultusunda bir öğrenci de BİLSEM’de eğitim almaya başladı.

KODAFYON

Vali Yiğitbaşı’nın hayata geçirdiği projelerden birisi de KODAFYON Projesi oldu. Öğrencilere algoritmik düşünme, robotik kodlama, sanat ve tasarım becerilerini artırmaya yönelik eğitimler verilecek olan KODAFYON Projesi kapsamında Sinanpaşa, Sultandağı, Bolvadin ve Sandıklı ilçelerinde atölyeler açıldı. Bayat, Çay, Dazkırı, Evciler, Çobanlar ve Hocalar ilçelerinde de yeni atölyeler açılması için çalışmalar devam ediyor.

13. Gastronomi Enstitüsü Çalışmaları Sürüyor

Vali Yiğitbaşı’nın girişimleri ve Millî Eğitim Bakanlığımızın destekleriyle 13. Gastronomi Enstitüsü Afyonkarahisar’a kazandırılacak. Bu enstitü sayesinde öğrenciler şehrin birçok geleneksel değeri ile ilgili eğitimler alacak. Yaş sınırının olmayacağı bu enstitü sayesinde sektörel ihtiyaçlara göre şekillenecek müfredat ile katılımcılar en üst düzey eğitim alarak mezun olacaklar. UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı’nda Gastronomi kenti olarak yer alan Afyonkarahisar’da bu enstitüde özellikle geleneksel tarifler yeni nesillere aktarılacak. Bununla birlikte, iş yeri açma belgesine sahip olarak alanlarında uzmanlaşıp şehrimizin değerlerini her platformda yaşatacaklar. Kurulacak enstitüde, tescilli Gastronomi yemeklerinden dokuma, keçe işçiliği ve mermer işlemeye kadar birbirinden farklı dallarda uzun vadeli eğitim verilmesi planlanıyor. Enstitü için kadro oluşturma süreci tamamlandı.

Kadın Kooperatifleri Üretmeye Devam Ediyor

İl genelinde faaliyetlerini sürdüren 20 Kadın Kültür Evi, kadınların sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerine destek sağlarken, 17 Kadın Kooperatifi de üretilen 500’ün üzerinde ürün çeşitliliği ile kadınları ekonomik açıdan destekliyor. Kadın kooperatiflerinin tüm ürünleri Sabancı Holding bünyesinde kurulan Shopsa Online Satış mağazasından tüketiciye ulaştırılıyor. Ayrıca 3 kadın kültür evinin ürünleri BİM mağazalarında satışa sunulmak üzere mağaza ile anlaşma sağlandı. Vali Yiğitbaşı’nın da destekleriyle çalışmalarına hız veren kadın kültür evleri ve kadın kooperatifleri, hem şehrin ekonomisine hem de kadınlarımıza büyük destek sağlıyor. Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla Ataköy mahallesinde 21. Kadın Kültür Evi’nin tefrişatı ve çevre düzenlemesi tamamlandı, kısa sürede faaliyete geçecek.

“İlham Veren Başarı Öyküleriyle Kadınlar Anlatıyor”

Vali Yiğitbaşı’nın bir diğer projesi “İlham Veren Başarı Öyküleriyle Kadınlar Anlatıyor” Projesi kapsamında da kırsal, bölgesel ve ulusal kalkınma planlarıyla yerelde ve ulusalda tüm vatandaşlar için sağlanan kapsamlı devlet destekleri sayesinde iş kuran, üreten ve istihdam sağlayan kadınlar, başarı hikâyelerini anlatıyor. TKDK, KOSGEB, ORKÖY gibi kurumların destek programlarından yararlanan kadınlar, deneyimledikleri süreçleri anlatarak diğer kadınlara ilham kaynağı oluyor. Şu ana kadar Emirdağ, Sandıklı ve Bolvadin ilçelerimizde yapılan programların, önümüzdeki aylarda diğer ilçelerde de yapılması planlanıyor.

Afyonkarahisar Depremzedelere Kucak Açtı

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketinin ardından Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın talimatıyla ilk andan itibaren yoğun çalışma yürütüldü. AFAD bünyesinde oluşturulan Kriz Masasında çalışmaları bizzat takip eden ve koordinasyonu sağlayan Vali Yiğitbaşı yaraların bir an evvel sarılması, acil ihtiyaçların hızla yerine ulaştırılması noktasında büyük çaba sarf etti.  Depremin ilk gününden itibaren Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla 3 bin 221 kamu personeli olmak üzere toplam 4 bin 582 personel deprem bölgesine görevlendirildi. Yine afetin ilk anından itibaren 887 araçlık gıda, giyecek ve yaşam malzemesi yardımı gönderildi. Bin 225 araç, 506 konteyner, 5 bin 802 çadır da afet bölgesine gönderilen yardımlar arasında. Afyonkarahisar, depremin ilk günlerinden bugüne kadar 16 bin 816 afetzedeyi misafir ederken, şu an 8 bin 375 afetzede ilimizde konaklamaktadır.

Vali Yiğitbaşı Deprem Bölgesinde Görevlendirildi

Vali Yiğitbaşı, depremin yaralarını sarmak için Hatay’ın Kırıkhan ve İskenderun ilçelerinde yaklaşık bir ay süreyle görev alarak ihtiyaçların bir an evvel giderilmesi, yaraların hızla sarılması ve özellikle kadın ve çocukların ihtiyaçlarının giderilmesi, sosyal ve psikolojik destek sağlanması noktasında önemli çalışmalar yürüttü. Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla deprem bölgesinde ekimi azalan ayçiçeği ve nohut üretiminin Afyonkarahisar’da yapılması için çiftçilere ücretsiz tohum desteği sağlandı. Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla Hatay Kırıkhan’da 10 konteyner dükkândan oluşan Kadınana Çarşısı tamamlanarak anahtarları teslim edildi. Yine İskenderun’da da Kadınana Çeşmesi faaliyete geçirilerek, bölge halkının hizmetine sunuldu.

Deprem Bölgesinde İhtiyaçlar Giderildi

Vali Yiğitbaşı’nın talimatları doğrultusunda Adıyaman’da 12 araç ve 15 personel ile 4 afet konteyner kentin altyapı düzenlemesi ile enkaz kaldırma çalışmaları yapıldı. Hatay Antakya’da 18 araç ve 20 personel ile konteyner kent alanının alt yapısı düzenlendi. Hatay Kırıkhan’da 13 araç ve 17 personel ile 3 çadır kentte altyapı çalışması, 10 konteynerlik çarşı kurulması, bölgede eksikliklerin giderilmesi noktasında çalışmalar yürütüldü. Hatay İskenderun’da da 13 araç ve 17 personel ile 2 çadır kentte alt yapı çalışması, 2 konteyner kentte alt yapı düzenlemesi, çadır kent ve konteyner kentte alanlarında eksiklikler giderilme çalışmaları yürütülürken, elektrik tesisatı, klima ihtiyacı, atölye ve yemek çadırı kurulması gibi diğer çalışmalarda kısa sürede tamamlandı.  Deprem felaketi süresinde toplam 55 personel ile 42 araç ve iş makinesi bölgede görev yaparak, depremzede vatandaşların yaralarını sardı.

afyonsizinle.org kuruldu

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın talimatıyla Afyonkarahisar’a gelen depremzede misafirlerimiz ile depremzede vatandaşlarımıza destek ve umut olmak isteyen gönüllü vatandaşlarımız arasında köprü vazifesi görecek “afyonsizinle.org” web sayfası faaliyete geçirildi.“afyonsizinle.org” projesi, Afyonkarahisar’a gelen depremzede misafirlerimizle onlara destek olmak isteyen gönüllü hemşerilerimizi bir platformda buluşturup, depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına destek olabilmek amacıyla Afyonkarahisar Valiliği, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Zafer Teknopark iş birliğinde yoğun çalışmalar sonucu oluşturuldu. Faaliyete geçen afyonsizinle.org web sitesi başta Afyonkarahisar Valiliği olmak üzere AFAD İl Müdürlüğü, Kızılay Afyonkarahisar Şube Başkanlığı, Afyonkarahisar Belediyesi, ATSO, AKÜ, AFSÜ, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, kamu yararına çalışan tüm sivil toplum kuruluşları ve ilimizin diğer ilgili kurumlarının destekleriyle çalışmalarını sürdürüyor. Vali Yiğitbaşı’nın öncülüğünde ve koordinasyonunda hayata geçirilen afyonsizinle.org web sitesi, Afyonkarahisar’ın kamu ve özel tüm kurumlarını depremzede vatandaşlarımız için birlikte hareket etmeye ve hep birlikte seferber olmaya teşvik etmektedir. Bu platformda Afyonkarahisar’daki depremzede vatandaşlarımız sisteme kaydolarak ihtiyaçlarını; gönüllü vatandaşlarımız da depremzede vatandaşlarımıza nasıl katkı sunabileceklerini belirtebiliyorlar. Oluşturulan havuz sayesinde talep edilen ile arz edilen ihtiyaçlar sistem üzerinden eşleştirilerek depremzede vatandaşlarımıza en hızlı destek ve ihtiyaçlarına çözüm sağlanması hedeflenmektedir.

Şu ana kadar afyonsizinle.org platformunda son 2 ayda toplamda 1759 işlem gerçekleştirildi. 2 aylık süre içerisinde, depremzede misafirlerimiz tarafından afyonsizinle.org platformuna toplam 964 talep kaydı girilmiş, bu kayıtlardan sadece 80 tanesi karşılanamamış, 8 kayıt eşleştirilmiş ve karşılanmayı beklemekte, 249 kayıt kısmen karşılanmış ve 649 talep de tamamen karşılanmıştır. Bu platform aracılığıyla depremzeden vatandaşlarımıza gıda, kırtasiye, eğitim materyalleri, kıyafet, ev eşyası, bebek maması, bebek bezi gibi çeşitli alanlarda yardım gerçekleştirildi. Ayrıca Tazlar Köyü Yardımlaşma Derneği tarafından gerçekleştirilen nakit yardımlar ve bazı vatandaşların katkıları ile 90 ayrı depremzedeye 1.000 TL’lik nakdi yardım yapıldı.

Demirli Köyünde Frigya Kadın Ürünleri Pazarı Kuruluyor

Bölgedeki kadınların talebini Vali Yiğitbaşı’na iletmeleri neticesinde de Vali Yiğitbaşı bölgeye Demirli Köyü Frigya Kadın Ürünleri Pazarı kurulması noktasında talimat verdi. 12 dükkân, 1 ortak büyük dükkân, mescit, çocuk kütüphanesi, oyun alanı ve lavaboların da yer alacağı projede çalışmalar hızla devam ediyor. Temeli görünür hale gelen projenin bir ay gibi kısa bir sürede hizmete açılması hedefleniyor. Proje tamamlandığında kadınlar modern ve nezih bir Pazar yerine kavuşurken aynı zamanda ürünlerinin de satışını sağlayacaklar. Frigya Kadın Ürünleri Pazarı Demirli, Üçlerkayası ve Bayramaliler köylerinde ikamet eden kadınlarımız için bir turizm fırsatı sunuyor.

KÜBRA GÜRAN YİĞİTBAŞI KİMDİR?

1979 Ankara doğumludur. Çocukluğu ve ilköğretim hayatı babasının kaymakamlık görevi nedeniyle Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ve ilçelerinde geçmiştir.

Daha sonraki eğitim hayatı, babasının İçişleri Bakanlığı’nda idari göreve atanmasıyla Ankara’da devam etmiş, Ankara Tevfik İleri İmam Hatip Lisesi’nden mezun olmuştur.

Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde tamamladıktan sonra, İstanbul Ticaret Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji Bölümü’nde yüksek lisansını “Baba Yoksunluğunun Çocuk Üzerindeki Etkisi” üzerine gerçekleştirdiği çalışmasıyla yapmıştır.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde 2012 yılında, “İkna Edici İletişim Sürecinde Siyasal Mesaj Tasarımı” adlı teziyle doktorasını bitirmiştir.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Ardından aynı bölümde Doktor Öğretim Üyesi ve Doçent olarak görev yapmıştır. Marmara Üniversitesi’nde dekan yardımcılığı, fakülte yönetim kurulu üyeliği, fakülte kurulu üyeliği, anabilim dalı başkanlığı, bölüm başkan yardımcılığı, kurumsal iletişim koordinatörlüğü gibi idari görevlerde bulunmuştur.

Lisans ve yüksek lisans düzeyinde; Araştırmacı Gazetecilik, Medya ve Sivil Toplum, Çocuk Yayıncılığı, Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, İletişim Etiği, Medya ve Çocuk gibi dersler vermiştir.

15 TEMMUZ TEMALI ‘KALPLERİN DİRENİŞİ’ BELGESELİ TRT BELGESEL’DE YAYINLANDI

2016 yılında “Kalplerin Direnişi” isimli 15 Temmuz temalı belgeseli Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde gösterilmiş ve TRT Belgesel’de yayınlanmıştır.

DİJİTAL ÇAĞDA E-BEVEYNLİK PROGRAMI 13 BÖLÜM TRT’DE YAYINLANDI

2018 yılında “Çocuk Yayınları ve Dışa Açılım” isimli kitabı yayınlanmıştır. Hazırlamış olduğu “Dijital Çağda E-beveynlik” adlı program 13 bölüm halinde TRT’de yayınlanmıştır.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ’NDE ÜST DÜZEY İDARİ GÖREVLERDE BULUNDU

Marmara Üniversitesi’nde dekan yardımcılığı, fakülte yönetim kurulu üyeliği, fakülte kurulu üyeliği, anabilim dalı başkanlığı, bölüm başkan yardımcılığı, kurumsal iletişim koordinatörlüğü gibi idari görevlerde bulunmuştur.

2019 yılı ağustos ayında Basın İlan Kurumu Genel Kurulu temsilciliğine atanmıştır.

KADIN KOOPERATİFLERİNİN YAYGINLAŞMASI VE KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK YAPTIĞI ÇALIŞMALAR DİKKAT ÇEKTİ

2021 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı olarak görevlendirilmiştir.

Bakanlığın ilgili birimleriyle, kadın kooperatiflerinin yaygınlaştırılması, şiddetle mücadele ve kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmalara katkı sağlamıştır.

Aile eğitim programları, ülkemizde ve yurt dışında ailenin güçlendirilmesi ve eğitim yayın faaliyetlerine ilişkin hizmetlerin koordinasyonunu sağlamıştır.

12 Mayıs 2022 tarihli kararname ile Afyonkarahisar Valisi olarak atanmıştır.

Evli ve 3 çocuk annesidir.

Tags

Comments are closed