Kıbrıs Barış Harekâtı, Türkiye ve yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yere sahiptir. Rum zulmüne karşı Kıbrıslı Türklerin yalnız olmadığı bütün dünyaya gösterilmiştir. Mehmetçik ve komutanlar her zaman olduğu gibi Türk’ün cesaretini ve zekâsını bütün dünyaya göstermişlerdir. Kara harekâtını yöneten Kıbrıs Gazisi Muharrem Ünal askeri zekâsıyla önemli rol oynamıştır.
Memur Bir Aileden Dünyaya Geliyor
1946 yılında Devlet memuru baba ile ev hanımı annenin ilk çocuğu olarak Sinop’ta dünyaya geldi. Babası İlyas aslen Kırşehirli, annesi de Çorumludur. Muharrem’in daha sonra Ayşe ile Mesut isminde kardeşleri dünyaya gelmişlerdir.
Muharrem Ünal’ın Atatürk’le Değişen Hayat
İyi bir aile eğitimiyle okul çağına gelen Muharrem Ünal mahallenin ilkokuluna yazılır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri onun hayatında dönüm noktası olur. Sınıfta öğretmenin, Atatürk’ün çocukluğunu, askeri başarılarını artırması, içinde asker olma isteğini oluşturmuştur. Büyüyünce asker olma isteği, bayram töreninde Atatürk’ü görmesiyle amaca dönüşmüştür.
Eve gider gitmez babasına ilk söylediği “ben de Atatürk gibi asker olacağım” olmuştur. Bu isteğini öğretmenine de söyler ve öğretmenin de yardımıyla kendini askeri okula hazırlar.
Muharrem Ünal’ın Askeri Hayata Geçişi
Ortaokul döneminde de asker olma hedefini değiştirmeyen Muharrem Ünal okulda “Asker Ünal” olarak çağrılmaya başlanır. Önce Kuleli Askeri Lisesini kazanarak İstanbul’da okur. Daha sonra Kara Harp Okulunu kazanarak 3 yıl da Ankara’da okur.
22 yaşında teğmen olarak orduya katılır. Meraklı kişiliği, askeri disiplinliği ve kuralcı kişiliğinden dolayı komutanların övgü ve beğenisini kazanmıştır. Başarı belgeleriyle yıllar geçtikçe rütbesi yükselir. Artık o, Albay Muharrem Ünal olmuştur.
Kıbrıs Barış Harekâtı Süreci
Kıbrıs’ta Rumlar, Kıbrıs Türklerine zulmediyorlardı. Bütün dünya buna seyirci kalıyordu. Yunanistan’ın desteğinde olan Rumlar, eziyeti artırmaya başladılar. Türk komutanlar başta Albay Muharrem Ünal üzere bir harekâtın gerekliliğini belirtiyorlardı. Türk Hükümeti diplomasi girişimlerinden sonuç alamayınca, harekât kaçınılmaz oldu.
Dönemin Genel Kurmay Başkanı Semih Sancar, komutanlarını toplayarak, strateji planı üzerinde konuşurlar. Harekâtı karadan yönetmesi için Albay Muharrem Ünal görevlendirilir. Albayın emrindeki kara kuvvetleri paraşütçüler ve SAT komandolarından sonra harekâta katılacaktır.
Savaş Gazisi Albay Muharrem Ünal
Albay Muharrem Ünal komutasındaki komando birliği ilk gün Girne Boğazını kontrol altına aldılar. İkinci gün Rum birlikleri püskürtülerek Lefkoşe Havaalanına kadar ilerlediler. Albay Muharrem Ünal, Küçük Kaymaklı Köyü Mücahitleri ziyaretinde bir Rum’un ateş açması sonucu sol göğsünden yaralanır. Tedbir için Türkiye’ye gönderilmek istense de bunu reddeder. Harekâtın sonuna kadar askerlerinin başında durur.
Türk ordusunun zaferi, başta İngiltere olmak üzere dünya devletlerini harekete geçirir. Uluslararası anlaşmayla Kuzey Kıbrıslı Türkler güvence altına alınır. Albay Muharrem Ünal, başarılarından dolayı dönemin başbakanı Bülent Ecevit tarafından üstün şeref madalyasıyla ödüllendirilir. TBMM ve Türk ordusu tarafından Kıbrıs Gazisi Muharrem Ünal olarak kabul edilir.
Comments are closed